Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Email
Voornaam
Achternaam
Van der Valk Vakanties gebruikt cookies (kleine tekstbestanden) om uw gebruikerservaring te verbeteren. Zo kunnen we u een optimale ervaring bieden en leren hoe wij onze website en informatie beter aan kunnen sluiten op uw behoeften. Met behulp van cookies verzamelen wij informatie over uw gebruik van onze website. Deze informatie delen we met partners voor adverteren, social media en analyse van statistieken. In ons Privacybeleid leggen wij u verder uit welke gegevens wij verzamelen, hoe wij dit doen, waarom en wat we ermee doen.

Blog Vacay of Staycay?

Van der Valk Vakanties - Blog augustus 2018

Vacay of Staycay?

Blog geschreven door Lynn Kamphuis, Online Marketeer bij Van der Valk Vakanties

____________________________________________________________________________________________

Wat wordt het dit jaar: op vakantie (een vacay) of thuis blijven (een staycay)?
Door de zomerse temperaturen in Nederland zijn de (last minute) zonvakanties naar het buitenland massaal ingeruild voor de zogenaamde Staycation. Behalve dat je met zo’n thuisblijf vakantie meestal veel geld bespaart, bespaar je jezelf ook een hoop stress. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat, als we bijna op vakantie gaan, we massaal een gejaagd en onrustig gevoel hebben en last krijgen van het wat-nou-als-we-wat-vergeten-syndroom. Zonde, want het doel van vakantie is juist om te ontspannen en ontstressen. Juist daarom wint de staycay het steeds vaker van de vacay, maar ook die is niet voor iedereen weggelegd. Hoe beleef je nou de perfecte staycation? Wij geven je 5 tips!

5 tips voor de perfecte staycation

Tip #1 - Get out of your comfort zone

Out of your comfort zone
Op vakantie zijn veel dingen anders, juist daarom vinden we het zo fijn. Blijf je dit jaar thuis, maar wil je toch echt vakantie vieren, dan zal je het dus ook net even anders moeten doen dan normaal: get out of your comfort zone! Als jij je vasthoudt aan dagelijkse rituelen, dan kan je er donder op zeggen dat je binnen no-time a. de zolder aan het opruimen bent, b. die saaie buurvrouw op de koffie hebt of c. het aan de stok hebt met manlief. En nee, dat wil je niet tijdens je welverdiende staycation.

Oké, daar gaan we. Ontbijten doe je – voor de verandering – vandaag even niet om 7.00 uur met een bak magere kwark, maar met je man, vrouw en/of kinderen bij die nieuwe hippe koffietent. Daarna ren je niet met het boodschappenlijstje naar supermarkt of met de stofzuiger door het huis, maar pak je de tas voor een dagje aan de plas of een middagje shoppen in de stad. Waarom? Nou je ziet als je thuis komt wel wat je wilt en gaat eten. Je laat die strakke planning even los. En áls je dan besluit om op de terugweg een guilty pleasure bij de gele M te halen, dan ligt de bloemkool tenminste niet te vergaan in de koelkast.

Voor sommige betekent het “loslaten” (of beter gezegd het niet kunnen loslaten) van de dagelijkse rompslomp dat je juist zo min mogelijk thuis of bij huis bent. In dat geval is een staycation misschien niet zo’n goed idee. Voor je het weet ga je nog uitgebluster terug in de werkbanken, dan toen je er twee weken geleden uit kwam…

Tip #2 - Durf te vragen

Durf te vragen
De #durftevragen, we hebben hem allemaal wel eens voorbij zien komen op onze Facebook-tijdlijn, maar heb je hem zelf wel eens gebruikt? En dan bedoel ik niet alleen op social media, maar gewoon in real-life. Als je kiest voor een staycation, dan betekent dat nog niet dat je niets kunt en wilt gaan doen. Juist wél! En voor iedereen die ook maar een beetje een sociaal leven lijdt gaat het motto ‘een brutaal mens heeft de halve wereld’ hier op. We hebben allemaal vrienden of kennissen met dat mooie (opblaas) zwembad in de achtertuin, de stacaravan in Zuid-Limburg, die kortingsbon voor een dagje Avifauna of een volle AH-spaarkaart voor een gratis 3-gangen diner. En hebben ze die zelf niet, dan kennen ze wellicht wel iemand die het heeft. Dus: trek de stoute schoenen aan en durf te vragen. Aan familie, vrienden, kennissen en collega’s. Moet jij eens opletten hoe snel die week staycation gevuld is met allemaal gave things to do!

Daarnaast is het stellen van een doodgewone vraag ook nog eens een goede manier om leuke gesprekken te voeren en nieuwe mensen te leren kennen. Nederlanders zijn namelijk van nature geneigd om – positieve en negatieve - ervaringen met elkaar te delen. Is Piet van drie straten verderop vorige week naar de Efteling geweest? Vraag hem dan of hij misschien een kortingsbon heeft gekregen. Hij is vast wel bereid om jou 20% korting cadeau te doen, inclusief zijn verhaal over hoe fantastisch mooi de droomvlucht was. Of hoe hij hier 2 uur voor in de rij in heeft moet staan..

Tip #3 - From the bucketlist

Bucketlist
We hebben allemaal een lijstje van dingen die we graag willen zien, doen of hebben, maar waar we door een gebrek aan kennis, lef, geld en tijd misschien wel nooit aan toe komen. Natuurlijk kan je tal van (legitieme) excuses bedenken, maar zou het niet veel leuker zijn om de beren op de weg even aan de kant te schoppen en gewoon eens wat van die bucketlist af te strepen?

Ik bedoel overigens niet dat je vanaf dag 1 van jouw vakantie als een dare devil door het leven moet gaan, maar wel dat je voor de eerstvolgende staycation een doel voor jezelf kunt stellen. Staat parachute springen al jaren op het lijstje, maar vind je het te duur, te hoog of te ver? Start dan met het maken van een spaarplan. Overwin je hoogtevrees. Of vraag aan familie of vrienden of ze binnenkort niet heel toevallig een keertje naar Texel gaan. Kortom: zorg ervoor dat je tijdens de staycay geen “ooit” of “maar” meer kunt roepen, maar dat je al juichend, gillend of huilend (van geluk) dat vinkje kunt zetten.

Tip #4 - Pimp your garden

Pimp your garden
Jouw balkon of tuin is je aller eigenste stukje buiten en laat buiten en vrij zijn nou net het gevoel zijn dat we tijdens een vakantie zoeken. Zodra in Nederland de zomer begint zijn we er allemaal maar druk mee: een lekkere loungeset, een goede parasol, leuke planten, bloemen en een mooie BBQ.

Heb je een staycation gepland staan, weer of geen weer, dan moet jouw eigen stukje buiten in ieder geval naar het zin zijn! Is het, zoals in de afgelopen weken, 30 graden? Zorg dan voor wat verkoeling, zoals een sproeisysteem of zwembad, maar ook wat mogelijkheden om te relaxen. Regent het af en aan? Dan is een mooie overkapping met een heater misschien een prettig idee. Zorg er wel voor dat het pimp-your-garden project in de weken vóór de staycay gepland staat en niet tijdens. Je hebt namelijk vakantie, dus daar ga je ook van genieten.

Ben jij, of zijn jouw kinderen, dol op kamperen? Slaap dan een nachtje in de tuin of op het balkon. Lekker marshmallows in en een liedje zingen rondom het vuur. De mobiele telefoons en tablets even achterwege laten en back to the basics. Is dit een beetje te veel van het goede? Dan kan een lekkere hangmat of ligstoel met goed boek ook al heel bevrijdend werken!

Tip #5 - Eet multiculti food

Multiculti food
Eén van de fijnste en misschien wel belangrijkste dingen van een vakantie is eten. Lekker eten wel te verstaan. Bij het boeken van onze vakantie weten we vaak precies wat we willen: (ultra) all inclusive, halfpension, een goed ontbijtbuffet of juist logies, omdat we graag uit eten willen gaan. We weten zelfs al of we wel of niet een liefhebber zijn van de lokale keuken en gerechten. Dus waarom is dat bij een staycation ineens anders? In het dagelijks leven kiezen we vaak voor standaard gerechten en blijven we bij wat we kennen en lusten. Ook de wil om gezond te eten is thuis veel meer aanwezig, terwijl we dit op een vakantiebestemming prima los kunnen laten.

Mijn advies is om de ‘wat de boer niet kent dat vreet ie niet’ mentaliteit tijdens de staycay even te laten varen. Google naar food hotspots in de directe omgeving en ga één of twee keer goed uiteten. Durf ook een kijkje (en hapje) te nemen in een andere keuken en laat je verrassen door smaken en gerechten uit andere culturen. Ga er ook niet altijd vanuit dat uiteten gaan duur is, want dit is – zeker als je nieuwe dingen durft te proberen – niet altijd het geval. Kook en eet je het liefst thuis? Dan is een avondje barbecueën altijd een goed idee, maar probeer vooral nieuwe recepten waar je normaal gesproken “geen tijd voor” hebt (we zijn allemaal hetzelfde), loop eens binnen bij de toko of ga naar de markt voor verse streekproducten. Een goed flesje wijn of een speciaal biertje erbij en je waant je zo in het buitenland. Wedden? ;)

Fijne staycation!

Fijne staycation!